השמש

תוכן עניינים

מבוא
ת"ז
גדלה של השמש
הרכב השמש:
ליבה
האזור הקרינתי
אזור ההסעה
הכרומוספרה
הפוטוספרה
העטרה

מרחק השמש מכדור הארץ
סיבוב סביב השמש
ליקוי חמה
זוהר הקוטב
להבות השמש
כתמי שמש


מבוא

השמש בגלקסיית שביל החלב, בין מיליארדי הכוכבים, ענני האבק והערפיליות, נמצא כוכב אחד, שנראה דומה למיליוני כוכבים אחרים. אין הוא צבעוני מהם, או חם מהם, או גדול מהם. הוא פשוט - כוכב רגיל. אך כוכב זה הוא, בכל זאת, יחיד ומיוחד: הוא - השמש שלנו. אנו, וכל אשר על כוכב-הלכת שלנו, חיים בזכותו של האור הבא מהכוכב הצהוב הזה. השמש היא הכוכב היחיד בכל מערכת השמש, הפולט אור עצמי, כלומר, רק השמש יוצרת אור. אמנם גם הירח וכוכבי-הלכת מאירים, אבל האור הקורן מהם אינו "משלהם": הם אינם פולטים אור שהם יוצרים בעצמם, אלא מחזירים את אור השמש. השמש היא מקור האור והחום של כדור-הארץ. בלעדיה לא היו האדם, החי והצומח יכולים להתקיים! הצמחים זקוקים לאור השמש כדי לייצר לעצמם את מזונם: בעזרת אור השמש הם הופכים מים ופחמן דו-חמצני לחומרי מזון בתהליך שנקרא "פוטוסינתזה". בעלי-החיים אוכלים צמחים ואוכלים גם בעלי-חיים אחרים. וגם האדם משתלב בשרשרת המזון, שכולה תלויה באור השמש.

ת"ז

שם: שמש
סוג: כוכב רגיל בגלקסיית שביל החלב
קוטר: מיליון ו-400 אלף ק"מ
מרחק מכדור-הארץ: 150 מיליון ק"מ
הרכב: בעיקר מימן והליום, במצב גזי לוהט. בשמש יש עוד כ-70 יסודות בכמויות זעירות
זמן סיבוב עצמי: כ-30 ימי-ארץ
כוח-משיכה: עצום. מחזיק סביב השמש< את כל מערכת השמש - כוכבי-לכת,
כמה עשרות ירחים ועוד אלפי גופים רבים קטנים יותר, כמו אסטרואידים ושביטים.
מסה: פי 332,000 יותר ממסת כדור-הארץ צפיפות: 1.4 גרם/סמ"ק

גודל השמש

השמש דומה בגודלה לכוכבים רבים אחרים, אבל יחסית לכדור-הארץ היא ממש ענקית: קוטר השמש גדול פי 100 ויותר מזה של כדור-הארץ, והוא: כמיליון ו-400 אלף ק"מ. הנפח של השמש הוא כה גדול, עד כי ניתן "להכניס לתוך השמש" יותר ממיליון כדורי-ארץ!
כוח-המשיכה של השמש הוא כה גדול עד כי כל כוכבי-הלכת, האסטרואידים והשביטים לכודים במסלוליהם סביבה. סביר להניח, שכפי שהשמש מחזיקה את כוכבי-הלכת סביבה, כך ישנם כוכבים רבים בגלקסיה שלנו שסביבם סובבים כוכבי-לכת.

הרכב השמש

הרכב השמש כמו רוב הכוכבים ביקום, השמש היא כדור עצום של מימן לוהט. אבל, הכדור הזה אינו אחיד - השמש מורכבת מכמה שכבות מיוחדות ושונות זו מזו. המבנה המיוחד של השמש מאפשר את קרינתה העצומה.

  1. א. ליבת השמש

    חום עצום שורר כאן - 15 מיליון מעלות צלזיוס! בתהליך היתוך המימן, המתרחש בליבה, נוצרת האנרגיה העצומה של השמש. בכל שנייה השמש הופכת כ-4 מיליוני טון של חומר לאנרגיה, והיא מוסעת מהליבה אל השכבות החיצוניות של השמש ואל החלל.

  2. ב. האזור הקרינתי

    לכאן זורמת האנרגיה האדירה שנוצרה בליבת השמש, בעיקר בצורת קרינת איקס.

  3. ג. אזור ההסעה

    באזור זה ישנה זרימה של גז לוהט אל פני השמש, אל הפוטוספירה. מעבר זה אינו מהיר כלל וכלל: הוא נמשך אלפי שנים!

  4. ד. הכרומוספרה

    זוהי, למעשה, האטמוספרה של השמש. כאן סוער מאוד: בועות גז אדירות, גבוהות פי אלף מהגבוהים בהרי כדור-הארץ, מתפקעות על פני השמש. כתמי שמש בעלי כוחות מגנטיים חזקים, מציתים על פניה להבות שמש כבירות.

  5. ה. הפוטוספרה

    כאן, על פני השמש, מבעבע "ים" של גזים לוהטים. אבל כבר לא כל-כך חם כמו בליבה: "רק" 6,000 מעלות צלזיוס. מאזור דק זה נפלטת אנרגיית השפל בצורת אור. זהו האור שמגיע לכדור- הארץ ולכל מערכת השמש.

  6. ו. העטרה

    זוהי שלהבת גז עבה, דלילה ולוהטת, העוטפת את כל שכבות השמש. היא ענקית ומשתרעת לאורך עשרות מיליוני קילומטרים, אך אפשר להבחין בה רק בזמן ליקוי חמה.

מרחק מכדור הארץ

השמש רחוקה מאתנו "רק" 150 מיליון ק"מ - אך האור שהיא מפיצה חוצה מרחק זה מהר מאוד: הוא מגיע לכדור-הארץ תוך 8 דקות בלבד. מקומה של השמש - לא קרוב מדי אלינו וגם לא רחוק מדי מאתנו - הוא שאפשר את היווצרות החיים רק פה, על כדור-הארץ שלנו. אמנם אור השמש מגיע גם לשאר כוכבי-הלכת, אבל את הקרובים אליה הוא מחמם יותר מדי, ואילו ברחוקים ממנה קר מדי מכדי שייווצרו בהם חיים.

סיבוב עצמי של השמש

כמה שזה נשמע מוזר... גם השמש מסתובבת סביב עצמה! משך זמן הסיבוב של השמש סביב עצמה הוא בערך 30 ימים של כדור-הארץ, כלומר - היא מסתובבת לאט-לאט... כאשר המדענים בחנו את קצב הסיבוב שלה, הם גילו עובדה מפתיעה: באזור קו-המשווה של השמש היא מסתובבת מהר יותר מאשר באזור הקוטב.

ליקוי-חמה

ליקוי חמה בכל פעם שהירח נמצא בדיוק בין השמש לבין כדור-הארץ, מתרחש ליקוי-חמה. בזמן ליקוי-חמה מלא הירח מסתיר מעינינו את כל פני השמש. ליקוי-חמה מלא הוא תופעה קצרה ומרשימה מאוד: הירח נע אז במהירות על-פני השמים, והוא מסתיר את מלוא השמש רק במשך כמה דקות. בזמן זה ניתן לראות את עטרת השמש וכן את להבות השמש.
ליקוי השמש מתרחש כ-6 פעמים ב-10 שנים. רק באזור קטן על-פני כדור-הארץ רואים ליקוי מלא, ובשאר המקומות רואים רק ליקוי חלקי, כלומר - רק חלק מהשמש מוסתר על-ידי הירח.
המראה המרהיב של ליקוי מלא, שבו העטרה זוהרת מסביב לשוליים של הצל, נמשך רק דקות מעטות. כאשר הירח זז והכיסוי המלא תם, השמש נחשפת שוב בזוהרה המסמא.
לחצו כאן כדי להוריד סרטון של ליקוי חמה שאירע ב- 1994


זוהר הקוטב

זוהר הקוטב השמש יוצרת גם את זוהר הקוטב בסמוך לאזורי הקטבים של כדור-הארץ.
תופעה מרהיבה זו נגרמת כאשר חלקיקים עתירי-אנרגיה מגיעים מהשמש ופוגעים באטמוספרה הגבוהה של כדור-הארץ, בערך בגובה 100 ק"מ. המפגש הזה יוצר תופעות של פליטת אור בצבעים שונים והשמים נראים כאילו וילונות של אור מתעופפים בהם.



להבות השמש

להבות השמש הן התפוצצויות אדירות, המשלחות סילוני גז לוהט למרחקים. כאשר מספר כתמי השמש הוא רב, ההתפרצויות של להבות השמש הן העזות ביותר.
להבות השמש הטמפרטורה של להבות השמש גבוהה מאוד: כ-10,000 מעלות צלזיוס. הן מזנקות לגובה של 30,000 ק"מ ויותר מעל הפוטוספירה. הן נראות היטב בשעת ליקוי חמה וגם בטלסקופ שמש. יש להבות שמש שרוחבן מגיע ליותר מ-100,000 ק"מ והן זוהרות במשך כמה חודשים ואפילו במשך שנה שלמה!

כתמי השמש

כאשר מתבוננים בשמש בעזרת ציוד מתאים, רואים לעתים כתמים כהים גדולים על רקע הפוטוספירה. אלה הם כתמי השמש. כתמי שמש קטנים מופיעים ונעלמים תוך כמה ימים. כתמים גדולים, בגודל של מדינות(!), מתקיימים אף מספר חודשים! כיום ידוע שלמספר כתמי שמש יש מחזוריות: מספרם משתנה משנה לשנה, ומגיע לשיא כל 11 שנים. כתמי שמש אז השמש נחשבת "פעילה" ולכתמים יש השפעה רבה על כדור-הארץ: הפרעות רבות נגרמות לתקשורת ולרשתות חשמל. גם זוהר הקוטב שכיח יותר בעת פעילות השמש. מחקרים חדשים מייחסים לכתמי השמש גם השפעה על האקלים.